Help! de passie verdwijnt

Dating

Bij veel stellen die al jarenlang bij elkaar zijn dooft de passie uit. Ze hebben soms helemaal geen seks meer terwijl er verder niks mis is met hun relatie. Sommigen leggen zich er bij neer, anderen betreuren het als een groot gemis en zijn wanhopig op zoek naar manieren om de passie terug te vinden.

Bij het tangodansen overkomt me wel eens iets vergelijkbaars. Dan merk ik dat ik mijn volger weinig geïnspireerd, werktuiglijk Ocho’s en Media-luna’s laat draaien en dan vraag ik me af waar ik in godsnaam mee bezig ben.

Ik heb gemerkt dat ik het bij elkaar komen vaak veel opwindender vind dan het bij elkaar zijn. Daarom probeer ik regelmatig aan het begin van de dans het moment van omhelzing uit te stellen, met een soort voorspel waarin we elkaar het hof maken, maar waar we ons niet zo gemakkelijk gewonnen geven. En juist als we elkaar even zijn kwijtgeraakt biedt dat een mogelijkheid om de kick van het elkaar weer vinden nog een keer te beleven.

Wat ik ook heel spannend vind, is als een volger niet klakkeloos ingaat op mijn uitnodiging tot het doen van een bepaalde pas. Maar dat ze even aarzelt en laat voelen dat het niet vanzelfsprekend is dat ze me volgt. Als ze dan uiteindelijk toch op mijn uitnodiging in gaat stroomt er een golfje van geluk door me heen.

Buiten de dansvloer werkt het net zo. Ik vind het kicken om een vrouw het hof te maken. Het doet een groot beroep op een breed scala van mijn kwaliteiten die ik bij mijn veroveringspoging kan inzetten: creativiteit, vindingrijkheid, gevoeligheid, humor, taalkunst, lef, relativeringsvermogen, levenswijsheid en de kunst van het subtiele complimentjes geven. Het is heerlijk te voelen dat ik die kwaliteiten heb, en dat ik ze ten toon mag spreiden voor iemand die ik heel aardig vindt.  En het wordt natuurlijk helemaal mooi, als ik een goede tegenspeler heb die me uitdaagt het uiterste van mezelf te vragen.

Het is dan niet alleen de dopamine en testosteron , maar ook de adrenaline die er voor zorgt dat ik me ontzettend levend voel. Het is een voorspel dat weken kan duren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *